Ina Met

Links

Tiny Groot - Kunstschilderes www.kunstinuwhuis.nl
Nel Rood - Keramiek www.wadway.nl/nelrood
Bloemenatelier Libel www.libelbloemen.nl
Ankie Rooks - Beelden van steen web.mac.com/ankierooks
Kunst in uw regio www.regiokunst.nl
Els & Niek Schuitemaker www.schuitemakerkunst.nl
   
Naar de homepage »  

 Introductie
Na mijn werkzame jaren in onderwijs en boekwinkel heb ik mij met veel plezier gestort in de wereld van het 'creatief bezig zijn'. Jarenlang hebben twee collecties 'Figuren uit prentenboeken' gereisd langs de bibliotheken van Noord- en Zuid- Holland.

De 'Figuren uit prentenboeken' ontstonden uit een grote interesse voor mooi geïllustreerde prentenboeken. Prachtige illustraties, zoals die door diverse kunstenaars worden gemaakt kunnen mij nog steeds inspireren. Deze figuren maakte ik van houtpoeder en synthetische klei.
Een toevallige ontdekking op internet - het zelf maken van hout- en papier - pulp, het experimenteren er mee, heeft mij zodanig te pakken gekregen dat ik nu alleen nog maar met deze pulp werk.

Met dit materiaal veranderde ook mijn plastieken. De heksen,sprookjesfiguren, dieren werden vervangen door kleurige vogels.

Vogels inspireren mij. Iedere vogel is zo uniek. Ook al lijken ze op elkaar. Hoog in de lucht, kwetterend en scharrelend in de tuin; Ik kan er eindeloos naar kijken en naar luisteren. De snavel van de één, de kuif, kleuren van de andere vogel combineer ik met veel plezier. In mijn atelier (aan huis), met rondom tuin, kan ik heerlijk werken, creëer ik deze unieke, sprookjesachtige vogels en geef ik mijn workshops.

Materialen
Als basis voor mijn werk gebruik ik zelf gemaakte pulp van diverse papiersoorten. Alle werken zijn handgemaakt en zijn uniek door de oneindige variatie in vormen en kleuren. Door de verschillende groottes en kleuren spreken ze veel mensen aan. Daarbij komt dat al mijn werken vrolijk zijn. Het plezier waarmee ik ze maak, stralen ze kennelijk ook uit.

Totstandkoming
De totstandkoming van mijn werk kan soms maanden duren omdat het materiaal tussendoor lang en goed moet drogen. Op basis van een ruwe vorm krijg ik een idee, wat daarna groeit in hoofd en handen. Telkens breng ik een nieuwe papier/ pulplaag aan. Moeilijke verbindingen; kop/hals, hals/lijf, verstevig ik meestal met een epoxyhars of andere verharder. Het uiteindelijke object krijgt door vorm en kleur zijn eigen uitstraling door vele lagen acrylverf. Hoe meer verflagen, hoe mooier de kleur en uitstraling. 10 tot 15 kleuren in een vogel zijn geen uitzondering.

Binnenkunst
Mijn werk wordt afgewerkt met een transparante vernis, kunsthars of epoxyhars waardoor het duurzaam wordt en iedereen er nog jarenlang plezier aan kan beleven. Wel is mijn pulpart vooral binnenkunst. Hoewel het materiaal tegen een stootje kan en het behandeld is, is het toch meer binnenkunst omdat de kleuren beter tot zijn recht komen, zonder stof, vuil en aanslag. Dat wil overigens niet zeggen dat een vrolijke pulpvogel op een paar mooie zomerdagen niet in de tuin kan staan.

 

Foto's vogels
Vogels spreken mij erg aan. Elke vogel is uniek, ook al lijken ze soms op elkaar. Hoog in de lucht, vliegend, kwetterend in de bomen, huppend en scharrelend in de tuin.

Traditionele vogels, excentrieke vogels, groot, klein; elke vogel heeft zijn eigen naam en karakter en is volkomen uniek.

Klik op een foto voor een vergroting.
  
Foto's Overig
Ter afwisseling en als mijn grote vogels staan te drogen is het heerlijk om wat andere objecten te maken. Dan maak ik schalen, grote potten, spiegels. Voor de schalen gebruik ik bestaande schalen als mal. De grote potten maak ik van 9 lagen papierstroken over een grote ballon waar overheen dan weer de papierpulp komt.

Voor de spiegels gebruik ik bestaande spiegels waarvan ik de lijsten bewerk met (zelfgemaakte) houtpulp. De figuurtjes op de spiegels zijn weer van papierpulp en alles wordt afgewerkt met acrylverf.

Klik op een foto voor een vergroting.
 


 

Workshops
Het is ook mogelijk om een workshop te volgen. De lessen vinden van oktober tot april plaats in mijn atelier in Hoogwoud (Noord-Holland).

Omdat je voor het werken met pulp en papier veel ruimte nodig hebt en ik het plezierig vind om voldoende tijd en ruimte te hebben voor de cursisten, is het maximale aantal cursisten per avond of dagdeel, 6 personen. (minimaal 4.)

Je kunt kiezen uit diverse cursussen:
• Vrolijke vogels
• Dikke dames
• Spiegels
• Maskers

Ook is het mogelijke om – in overleg – zelf met een idee te komen:
• Open Atelier

 

Agenda 2009
7, 8, 15 en 22 maart
deelnemer jubileumexpositie "Terug in de tijd "in het gemeentehuis in Opmeer.

2 en 3 mei
Deelnemer kunstroute "Open atelier bij de kunstenaar thuis" in de gemeente Opmeer.

24 juni
Kunst- en weefmarkt Hoorn.

15 en 16 augustus
"Nazomeren" in Nieuwe Niedorp.

Contact
Stuur voor meer informatie een e-mail naar: info@inamet.nl
 
Adres
Hanebalk 15
1718 EH Hoogwoud.

Tel: 0226-353887
Mobiel 06-51352099